Collageen supplementen, werken die nou echt?

Collageen, dat is toch voor anti-rimpel? Ja. En meer. Je hebt nu niet alleen crèmes, maar ook pillen en drankjes met collageen. Maar werken die nou echt? Daar kom je achter in deze blog.

Wat is collageen?

Collageen is grofweg de lijm die je lichaam bij elkaar houdt. Het zit in je huid, botten en pezen. Het is een proteïne die zorgt voor de stevigheid van de huid.

Vanaf je 25e levensjaar neemt het collageen 1% per jaar af, omdat het sneller wordt afgebroken dan aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de huid slapper wordt en dat je rimpeltjes krijgt. Factoren zoals zon, roken en suikers versnellen dit proces. Collageen zorgt dus voor het volume in je huid.

Welke vormen bestaan er?

Pillen, poeders en drankjes zijn de inneembare vormen van collageen die op de markt te vinden zijn. Collageen wordt gemaakt van rund, vis of kip of andere dieren. Ook bestaan er vegan varianten. Deze bevatten echter geen collageen, maar collageen boosters. Deze stimuleren de aanmaak van collageen in het lichaam door bouwstenen zoals vitamine C aan te leveren.

Werkt het?

De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar deze orale vorm van collageen. De resultaten tonen verbeterde elasticiteit, hydratatie, betere doorbloeding, minder rimpels en meer collageen aan in de huid.
Deze onderzoeken laten dus echt een aanzienlijk positief verschil zien.

Is het veilig?

Naast alle positieve effecten, is er nog de vraag: zijn alle collageenproducten collageen altijd veilig om te gebruiken? Het antwoord daarop is lastig, want elk product claimt hoge concentraties van collageen te bevatten. Helaas zijn in sommige supplementen ook hoge concentraties van cadmium gevonden, wat een zwaar metaal is en giftig is voor het lichaam als je er teveel van binnenkrijgt.

Gelukkig worden in Nederland voedingssupplementen onderzocht door de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Koop je producten altijd bij een Nederlandse winkel of webshop, dan weet je zeker dat je goed zit.