Oedeemtherapie

Lymfoedeem is vocht dat niet goed wordt afgevoerd door ons lymfstelsel. Dat kan diverse oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld ontstaan na een operatie waarbij de lymfklieren zijn verwijderd of wanneer de lymfeklieren zijn aangetast door bestraling. Maar lymfoedeem kan ook aangeboren zijn.

Vergoedingen

De behandelingen worden rechtstreeks gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.

De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Bij een chronische indicatie worden de behandelingen hierop volgend vergoed uit de basisverzekering.

CosmeDerm huidtherapie oedeemtherapie

Maatwerk levert het beste resultaat

Lymfoedeemtherapie bestaat uit verschillende behandelingen, zoals manuele lymfedrainage, endermologie, lymfetaping, zwachtelen, thuisoefeningen en het aanmeten van een compressiekous. Juist door deze behandelingen te combineren, behalen we de beste resultaten.

CosméDerm werkt met de LymphScanner. Dit ‘alles-in-één’-meetinstrument is bedoeld voor het meten van vocht in het interstitium (de ruimte buiten de cellen van een weefsel dat een rol speelt in de uitwisseling van aanvoer- en afvalstoffen). Met dit meetapparaat kunnen we de effecten beoordelen van de toegepaste therapie.

Uitleg bij de behandelingen

Wat is Manuele lymfedrainage?

Manuele lymfedrainage is een specialistische massagetechniek waarbij de huidtherapeut met specifieke handgrepen de beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel activeert en stimuleert. Hierdoor wordt de afvoer van lymfevocht via de lymfevaten gestimuleerd.

Wat is Endermologie?

Met behulp van het LPG-apparaat kan een diepere massage gegeven worden. Als vocht al langer is opgehoopt, kan het hard worden. Door middel van endermologie wordt het vocht zacht en los gemaakt, zodat het kan het worden afgevoerd.

Wat zijn Fascietechnieken?

Door speciale technieken toe te passen tijdens de oedeembehandeling waardoor gewrichten en spieren worden gemanipuleerd, kan het oedeemvocht nog beter wegstromen.

Hoe gebruiken we Lymfetape

Op plekken waar het vocht zich ophoopt, kan lymfetape worden aangebracht. De tape mag gewoon nat worden en kan tot ongeveer een week blijven zitten.

Wat is het voordeel van Zwachtelen?

Dit is een veel toegepaste methode om vochtophoping te lijf te gaan. De zwachtels oefenen tegendruk uit in het oedeemgebied. Door de tegendruk wordt er meer vocht opgenomen en afgevoerd uit het oedeemgebied.

Welke thuisoefeningen kan ik doen?

Zelf kan je ook het een en ander doen om de vochtafvoer te stimuleren. CosméDerm geeft oefeningen mee naar huis die het meest effectief zijn in jouw specifieke situatie.

Waar wordt een compressiekous voor gebruikt?

Als de optimale hoeveelheid vocht eruit is, wordt (indien nodig) een kous aangemeten om het lichaamsdeel vochtvrij te houden.

We begeleiden je van het eerste intakegesprek tot de laatste controle

Stap 1

Maak een afspraak

Stap 2

Intakegesprek

Stap 3

De behandeling

Stap 4

Nazorg